származtatják, s a hindu mitológia szerint a Yama istenség által megáldott mag Keleten a halhatatlanság szimbólumává vált. Nem véletlenül: a szezámmagot a magok királyának is szokták nevezni, hiszen a legtöbbet tartalmazza bizonyos ásványi anyagok közül. Súlyarányosan hétszer több kálcium található benne, mint a tehéntejben, E-, B1-, B2-, D-vitamin-, foszforsav-, lecitin-, szezamin- és telítetlen zsírsav-tartalma pedig igazi jótéteményt jelent szervezetünk számára.
A Tajvani Egyetem kutatói egy kísérlet során be is bizonyították jótékony és hamar jelentkezõ hatásait: 5 héten át 24 egészséges személy 50 gramm szezámmag port fogyasztott, amelynek eredménye egyértelmû és jelentõs volt: a teljes koleszterinérték, a rossz-koleszterinérték csökkent, javult a jó-rossz koleszterin aránya, megnõtt a vérben az antioxidánsok szintje, valamint az emésztõrendszerben ösztrogénszerû anyagok keletkeztek. Pozitív élettani hatásai: . erõsíti az idegszöveteket és a szívizmot . fáradtság, álmatlanság ellen kiváló . gyógyítja a máj és az epehólyag betegségeit, a kisebb epeköveket kihajtja . a melanoma növekedését a szezámolaj gátolja leghatásosabban . segíti az emésztést . megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól . csökkenti a koleszterinszintet . fiatalító, sejtmegújító hatású . béltakarító, salaktalanító . emésztésserkentõ, anyagcsere-javító . erõsíti a csontokat, jó hatással van a fogakra és a hajra
Hogyan fogyasszuk?
A napi ajánlott mennyiség egy evõkanálnyi, melyet fogyaszthatsz reggelire gabonapelyhekkel, salátákkal, joghurtokkal, panírba keverheted, megszórhatod vele a kész fõtt ételeket. A dióra allergiásak csak csínján fogyasszák! Az egészség krémje Keleten a szezámmag az egyik legfontosabb energiaforrásnak számít, s önmagában is teljes érték, napi eledelként fogyasztják.
Íme néhány rendkívül egészséges és ízletes recept!
Natúr szezámkrém
Hozzávalók: 1 csomag szezámmag, só, víz.
Elkészítés: a szezámmagot szárazon világosra pirítjuk (ügyeljünk arra, nehogy megégjen, mert keserû lesz!). Kávédarálón megõröljük. Ízlés szerint kevés sót, vizet adunk hozzá és krémes, kenhetõ sûrûségûre kikavarjuk. Kenyérre kenve mézzel vagy lekvárral fogyasztjuk.
Szezámkrém édesen (Halvakrém)
Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, méz ízlés szerint
Elkészítés: az õrölt szezámmagot ízlés szerinti mennyiségû mézzel keverjük össze.
Pikáns szezámkrém (Tahini, arab étel)
Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, 1 dl víz, 1 gerezd áttört fokhagyma, 2 evõkanál olaj, tengeri só, 1/2 citrom leve
Elkészítés: a szezámmagot õröljük meg kávédarálóval. Adjuk hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól dolgozzuk össze. Majd adjuk hozzá a sót és az olajt. A vizet apránként adjuk hozzá, s csak keveset, hogy krémszerû legyen